the_butler.jpg

The butler

The butler icon_trailer.png

De sterren stralen je tegemoet in de cast van THE BUTLER. Forest Whitaker, Oprah Winfrey, Robin Williams en John Cusack – en dat zijn ze nog niet eens allemaal. Amerikaanse acteurs stonden in de rij voor de film die geïnspireerd is op het leven van Eugen Allen. Deze Allen, Cecil Gaines genoemd in de film, was dertig jaar lang butler in het Witte Huis. Hij diende acht presidenten in een periode die beslissend was voor de emancipatie van de zwarte bevolking. De film begint dan ook op de katoenplantages van Georgia en eindigt bij de inauguratie van Barack Obama.

Cecil (Whitaker) groeit in de jaren twintig op als wees na een traumatische gebeurtenis waarbij zowel zijn vader als moeder omkomen. Hij wordt op de katoenplantage opgeleid als ‘house nigger’ – de bediende in huis. Uiteindelijk ontvlucht Cecil de vernederingen en gaat aan het werk in een hotel in Washington, waar hij wordt gevraagd om butler te worden in het Witte Huis.

Daar trekt de geschiedenis aan hem voorbij: hij serveert thee terwijl president Eisenhower (Williams) de rassenscheiding bespreekt, hij ziet Jackie Kennedy vlak na de moord op haar man en hij beleeft de Koude Oorlog tijdens de periode van de Reagans (Cusack en Jane Fonda). Ook aan het thuisfront wordt Cecil geconfronteerd met de veranderende tijden. Zijn vrouw Gloria (Winfrey) vereenzaamt en raakt aan de drank, terwijl hun zoon Louis betrokken raakt bij de Black Panther-beweging.

THE BUTLER van regisseur Lee Daniels (PRECIOUS) was afgelopen zomer dé grote verrassing in de Amerikaanse bioscopen en geldt als kanshebber voor de Oscars begin maart.