Only lovers left alive icon_trailer.png

Als voorproefje op het IFFR vertonen we éénmalig een festivalpreview van ONLY LOVERS LEFT ALIVE van de Amerikaanse regisseur Jim Jarmusch. Hij bouwde de afgelopen 25 jaar een grote naam op met een reeks ‘kleine’ films. Films die Jarmusch buiten de megastudio’s om maakte, maar wél met beroemde sterren. Denk bijvoorbeeld aan Tom Waits in DOWN BY LAW, Johnny Depp in DEAD MAN, Bill Murray in BROKEN FLOWERS, etcetera. Voor zijn nieuwste drama tekenden Oscar-winnares Tilda Swinton en rijzende ster Mia Wasikowska.

Het thema van ONLY LOVERS LEFT ALIVE is even schrikken: een duister liefdesverhaal over vampiers. Swinton speelt Eve, die een onmogelijke relatie heeft met Adam (Tom Hiddleston). Beiden zijn vampiers, maar de een woont in Detroit en de ander in Tanger. De depressieve Adam doet zich voor als rockster en houdt zich zoveel mogelijk verscholen in een oud landhuis, waar hij zijn dagen en nachten doodt met het bespelen van oude muziekinstrumenten. Hij heeft niet zoveel op met de moderne wereld en moderne technologie. Eve wil hem te hulp schieten en komt hem opzoeken, maar hun reünie wordt verstoord als ook haar jongere zus Ava (Wasikowska) na 87 jaar plots weer opduikt.

Toegegeven, dat klinkt niet zo heel realistisch allemaal. Maar deze film drijft niet op realisme – het gaat Jarmusch vooral om sfeer. Hij wilde met dit vampierdrama dan ook niet meeliften op het succes van de TWILIGHT-reeks en andere Hollywood-films over vampiers, maar gewoon zijn eigen draai geven aan het genre. En dat is hem prima gelukt, zo blijkt uit een onvertaalbare quote uit de Britse krant The Guardian: ‘ONLY LOVERS LEFT ALIVE is an indulgent, eccentric midnight movie with a great deal of muso musing about vinyl and guitars and cool retro stuff.’