het_diner.jpg

Het diner

Het diner icon_trailer.png

Binnen twee weken na de première trok HET DINER al meer dan 100.000 bezoekers, waarmee het zwart-komische drama één van de succesvolste Nederlandse films is van het afgelopen jaar. Niet zo gek, want de gelijknamige roman van Herman Koch was ook al zo’n groot succes. En anders dan het cliché wil is het boek eens niet beter dan de film. Eerder omgekeerd: de Nederlandse regisseur Menno Meyjes (die vanaf midden jaren tachtig furore maakte als scenarist in Hollywood) bewerkte het verhaal zodanig dat het compacter, evenwichtiger én spannender werd. Gelukkig liet hij daarbij ook de komische noten intact.

Voor wie Koch’s bestseller niet heeft gelezen: HET DINER draait om twee echtparen die in een sjiek Amsterdams restaurant samenkomen. De mannen zijn elkaars broers, maar volstrekte antipoden. De gesjeesde geschiedenisleraar Paul (Jacob Derwig) is een cynische loser, terwijl de succesvolle politicus Serge (een aalgladde Daan Schuurmans) op het punt staat om premier te worden. Ook Paul’s vrouw Claire (Thekla Reuten) is een tegenpool van haar schoonzus Babette (Kim van Kooten). De reden voor hun diner wordt al snel duidelijk. Ze zitten er niet voor de gezelligheid, maar om de toekomst van hun puberzoons te bespreken. De twee jongens hebben iets vreselijks gedaan en daardoor staan zowel de huwelijken van hun ouders als de politieke toekomst van Serge op het spel. Kunnen ze al deze problemen samen oplossen door hun kinderen te beschermen?

HET DINER is een acteursfilm pur sang, die qua opzet doet denken aan het wrang-grappige CARNAGE van Roman Polanski. Hoewel de briljant acterende Derwig (in het échte leven de partner van Kim van Kooten) de film voor een groot deel naar zich toetrekt, is de sfinx-achtige rol van Thekla Reuten misschien nog wel knapper. Pikant detail: toen HET DINER afgelopen najaar in première ging tijdens het Filmfestival van Toronto werd bekend dat er een Amerikaanse remake gaat komen, geregisseerd door niemand minder dan Cate Blanchett.