O brother where art thou? icon_trailer.png

Joel en Ethan Coen bouwden in de jaren negentig met juweeltjes als FARGO, THE BIG LEBOWSKI en THE HUDSUCKER PROXY een reputatie op van even onafhankelijke als creatieve filmmakers. Met hun virtuoze komedie O BROTHER, WHERE ART THOU? maakten ze die faam in 2000 opnieuw meer dan waar.
In O BROTHER draait alles om drie ontsnapte gevangenen uit een chain gang, die aanvankelijk geketend en wel een tocht maken door het Amerikaanse zuiden van de jaren dertig. Tijdens die ontsnappingstocht ontmoeten ze bijzonder buitenissige personen, waaronder een blinde gids, een éénogige bijbelverkoper en drie zeer verleidelijke zangeressen. Komt bekend voor? Kan zijn, want de Coen-broertjes ontleenden deze figuren aan Homerus’ Odysseia.
In hun handen werd dit klassieke werk echter pure slapstick, met een aaneenschakeling van grappige en minder grappige scènes. O BROTHER is een soort zeepbel, maar wel een heel erg mooie. Opvallend aan de film zijn de bleke beelden waaruit kleuren lijken weggefilterd. En niet te vergeten de muziek, met veel aanstekelijke bluegrass-nummers. Hoofdrolspeler George Clooney wierp met O BROTHER zijn verleden van de soapserie ER definitief van zich af. Voor zijn rol als Everett Ulysses (!) McGill werd hij in 2001 beloond met een Golden Globe.