Elle s’en va icon_trailer.png

Genoeg is genoeg. Als haar minnaar de 60-jarige Bettie (Catherine Deneuve) vertelt dat hij met een jongere vrouw gaat trouwen heeft ze er helemaal tabak van. Het is al erg genoeg dat ze sinds de dood van haar man in één huis woont met haar bejaarde, zeurderige moeder en ook nog eens een fantasieloos restaurant runt. Nu ze aan de kant gezet is door de man van haar leven stapt ze in de auto om sigaretten te halen en rijdt weg. De wijde wereld in.

Bettie stort beschaafd in en vindt steeds weer nieuwe redenen om nog niet naar huis terug te keren. Ooit was ze Miss Bretagne, maar dat was in 1969. Het is voor Bettie tijd om uit te vinden waarom het leven dat zo opgewekt begon, zo anders is uitgepakt dan ze destijds verwachtte. Als haar dochter haar belt om te vragen of ze haar kleinzoon Charlie naar zijn opa op het platteland wil brengen, heeft haar vlucht een doel. Enige probleem is dat ze Charlie, net als haar dochter, al een paar jaar niet gezien heeft en hem dus eigenlijk niet heel goed kent. Het wordt een gedenkwaardige roadtrip voor Bettie en haar kleinzoon.

ELLE S’EN VA draait om Catherine Deneuve, één van de absolute Grandes Dames van de Franse cinema. Regisseuse Emmanuelle Bercot schreef de film met Deneuve in gedachten en dat is te zien: de actrice schittert in elke scène. Tegelijk is ELLE S’EN VA een ode aan het schilderachtige Franse platteland, zoals je dat kent van de vakanties. En het is vooral een Franse roadmovie waarin Bettie, onderkoeld, subtiel en humoristisch neergezet door Deneuve, langzaam weer de touwtjes in handen krijgt.