doe_maar_dit_is_alles.jpg

Doe Maar: dit is alles

  • regie: Martijn Nijboer

  • NED •documentaire, muziekfilm • 2013 • 83 min.

Doe Maar: dit is alles icon_trailer.png

Bent u pakweg 35-plus? Dan moet de muziekdocu DOE MAAR: DIT IS ALLES een feest van herkenning zijn. In deze film over de beroemdste nederpop-band aller tijden komt alles voorbij: de muziek, de opkomst, de hysterie, Het Afscheid en De Terugkeer. Of beter: de herhaalde terugkeer, want Doe Maar heeft sinds 2000 een vrij indrukwekkende reeks reünie-concerten gegeven. Eerder dit jaar reisden ze bijvoorbeeld nog door Nederland met hun ‘Glad ijs’-tour.

Regisseur Martijn Nijboer en BNN-interviewer Patrick Lodiers kregen na jarenlang soebatten de belangrijkste bandleden (frontmannen Henny Vrienten en Ernst Jansz, plus gitarist Jan Hendriks) zo ver om voor de camera hun verhaal te doen over de geschiedenis van Doe Maar. Dat levert bijzondere onthullingen op over hun hoogtijdagen in de jaren tachtig, bijvoorbeeld over het drugsgebruik en de spanningen en ruzies die er binnen de succesvolle band waren. Maar bovenal is DOE MAAR: DIT IS ALLES een muziekfilm. De interviews worden afgewisseld met (concert)beelden uit de oude doos, zowel uit TV-archieven als uit de persoonlijke collecties van de muzikanten.

De documentaire ging afgelopen september in première tijdens het Nederlands Filmfestival, waar de hoofdrolspelers trouwens schitterden door afwezigheid. Wél aanwezig was ex-bassist Joost Belinfante, die de filmmakers op het podium een veelzeggend compliment gaf: ‘Ik vind het heel knap dat het hen gelukt is om de gesloten oester te openen’. En net als bij oesters blijkt de inhoud bijzonder, want DOE MAAR: DIT IS ALLES geeft een mooi muzikaal tijdsbeeld.