hugh_aart_maaskant.jpg

De grootste architect van Nederland

De grootste architect van Nederland

Huig Maaskant (1907-1977) was met recht de grootste architect van Nederland: hij was ruim twee meter lang. Hij reed ook in grote Amerikaanse auto’s, maar belangrijker is dat hij ‘on-Nederlands’ grote gebouwen ontwierp. Het befaamde Groothandelsgebouw dat hij in 1951 bedacht voor het verwoeste stadshart van Rotterdam was destijds het grootste gebouw van ons land, en ook de Euromast komt uit zijn koker.

Maaskant was een geboren Rotterdammer en geldt als één van de belangrijkste en meest beeldbepalende architecten van na de Tweede Wereldoorlog. Hij bouwde weliswaar groot(s), maar had ook oog voor de esthetische kant van zijn industriële ontwerpen. Zo is het beroemde hoofdkantoor van Johnson in Mijdrecht van zijn hand, een boemerang-vormig gebouw dat op pilaren boven een vijver staat. Het zwevende ontwerp was zó ongebruikelijk dat automobilisten de sloot inreden tijdens het kijken.

DE GROOTSTE ARCHITECT VAN NEDERLAND geeft via archiefbeelden en commercials een mooi beeld van de markante Maaskant. Daarnaast vertellen hedendaagse architecten als Herman Hertzberger, Carel Weeber, Jan Hoogstad en Willem Jan Neutelings wat hun favoriete Maaskant-gebouw is.