una_pistola_en_cada_mano.jpg

Una pistola en cada mano

Una pistola en cada mano icon_trailer.png

In 2003 maakte de Catalaan Cesc Gay (1968) met EN LA CIUDAD een mooi drama over de ingewikkelde liefdesrelaties van tobbende Spaanse dertigers. Niet toevallig zijn eigen leeftijdsgenoten, zo blijkt nu. Want bijna tien jaar later deed hij min of meer hetzelfde, dit keer over tobbende veertigers. Het resultaat is de relatiekomedie UNA PISTOLA EN CADA MANO (‘een pistool in elke hand’), die anders dan de titel doet vermoeden helemaal niets te maken heeft met een cowboyfilm.

Al gaat UNA PISTOLA wel over vechtende mannen. Figuurlijk althans, want het is een vijfluik waarin verschillende veertigplussers worstelen met hun midlife-crisis. Allemaal zitten ze op de één of andere manier in de knoop: een stukgelopen carrière, een verbroken relatie, een echtgenote die vreemd gaat, etcetera. In de slotakte van de film komen de mannen elkaar tegen op een feestje. Dan blijkt dat ze niet goed zijn opgewassen tegen de moderne Spaanse samenleving, waar machismo een veel minder grote rol speelt dan vroeger.

‘Het leven als man valt niet altijd mee’, zo vatte NRC Handelsblad UNA PISTOLA EN CADA MANO bondig samen. Volgens de krant ‘een buitengewoon geestige en voortreffelijk geacteerde film, die een wonder van dubbelzinnigheid is: je weet vaak niet of je moet lachen of huilen om deze man-vriendelijke wandeltocht door het mijnenveld van de liefde.’ Met dank aan de Spaanse topcast die regisseur Gay wist te strikken, waaronder Javier Cámara (HABLE CON ELLA), Ricardo Darín (EL SECRETO DE SUS OJOS) en Luis Tosar (CELL 211).