Blue Jasmine icon_trailer.png

Vanwege theaterwerk in Australië en de opvoeding van haar kinderen leek Cate Blanchett de afgelopen jaren vrijwel van de filmradar verdwenen. Gelukkig vroeg Woody Allen haar voor de hoofdrol in zijn nieuwste film BLUE JASMINE. Een schot in de roos: Blanchett zit in bijna elke scène en is werkelijk flabbergasting – de Oscar staat al voor haar klaar.

BLUE JASMINE gaat over de omlaag gevallen society-vrouw Jasmine, die jarenlang in New York in weelde en luxe leefde met haar schatrijke man Hal. Totdat haar wereld compleet instortte. Hal (een aalgladde Alec Baldwin) bleek niet alleen een Madoff-achtige zwendelaar, maar bovendien een notoire vreemdganger die haar voortdurend bedroog. Voor Jasmine rest niets anders dan een vlucht naar San Francisco, waar ze intrekt bij haar gescheiden zus Ginger (Sally Hawkins uit HAPPY-GO-LUCKY).
Dat levert spanningen op. Deels doordat Jasmine zichzelf op de been houdt met benzodiazepines en wodka, deels doordat zij haar armlastige zus maar een pauper vindt die op de verkeerde mannen valt. Omgekeerd hebben Ginger en haar nieuwe vriend Chili grote problemen met de ontspoorde Jasmine, die zelf niet lijkt te beseffen dat ze een psychisch wrak is. Uiteindelijk escaleert de situatie natuurlijk.

Vergeleken met de milde stadskomedies die Woody Allen de afgelopen jaren maakte – zoals het succesvolle VICKY CHRISTINA BARCELONA en MIDNIGHT IN PARIS – is BLUE JASMINE heel andere koek. De film houdt het midden tussen zwarte komedie en sociaal drama. Vriend en vijand zijn het er echter over eens dat het met stip Allen’s beste film is in vele jaren.