borgman.jpg

Borgman

Borgman icon_trailer.png

Zelden is een nieuwe film van Alex van Warmerdam met zo veel fanfare omgeven als BORGMAN. De film dong als eerste Nederlandse productie in bijna veertig jaar mee naar de Gouden Palm op het Festival van Cannes. Die hoofdprijs won de regisseur helaas niet, maar zijn film werd wel verkocht aan meer dan twintig landen. In Nederland ging BORGMAN vervolgens groots in voorpremière in 150 bioscopen.

BORGMAN is een typisch Warmerdammeriaans sprookje: absurd en met macabere humor. De film opent met een klopjacht op een aantal mannen die in ondergrondse bosholen leven. Eén van hen, Camiel Borgman (de Vlaamse acteur Jan Bijvoet), belt op zijn vlucht aan bij een villa en vraag of hij een bad mag nemen: ‘Ik ben vies’. De man des huizes, televisieproducent Richard (Jeroen Perceval), heeft het niet op zwervers en verjaagt hem hardhandig. Maar Richard’s vrouw Marina (Hadewych Minis) krijgt medelijden en brengt Camiel onder in het tuinhuisje. Met deze actie haalt ze wel het noodlot binnen.

Camiel krijgt een baantje als tuinman en leest ’s avonds verhaaltjes voor aan de drie kinderen van het echtpaar. Gaandeweg ontpopt hij zich echter als een duivels wezen met een missie. Hij zet met zijn medestrijders uit het begin van de film het burgerlijke leventje van Richard en Marina compleet op zijn kop – de lijken vallen bij bosjes.

Van Warmerdam mikt in BORGMAN dan ook niet op de schaterlach, maar op de grimlach. De Volkskrant beloonde de film met vijf sterren en noemde het een hoogtepunt in Van Warmerdams oeuvre. En wie weet wordt BORGMAN zijn internationale doorbraak?