mud.jpg

Mud

Mud icon_trailer.png

De veertienjarige Ellis woont met zijn ouders in een woonboot op de Mississippi. De overheid heeft aangekondigd dat ze de boten van de rivier wil halen. Dat leidt tot grote ruzies tussen Ellis’ ouders, die toch al geen stabiel huwelijk hebben. Zijn moeder wil nu naar de grote stad verhuizen, maar zijn vader voelt daar niets voor. De jongen ontvlucht het geschreeuw thuis en ontdekt samen met zijn maat Neck een boot, die na een overstroming in een boom is blijven hangen.

Even later leren ze ook de man kennen die bij de gammele boot hoort, Mud (een geweldige rol van Matthew McConaughey). Hij blijkt op de vlucht te zijn voor de politie. Met zijn levensverhaal maakt Mud grote indruk op de jongens. Hij heeft namelijk een man vermoord, maar om een goede reden, vindt hij. Die man had namelijk Mud’s grote liefde Juniper van de trap geduwd terwijl ze zwanger was. Juniper verloor daardoor haar baby. Dan neem je toch wraak? Nu wacht Mud op Juniper.

Ellis en Neck zijn om. Ze gaan Mud helpen uit de handen van de politie te blijven. Langzaam groeit de charismatische Mud uit tot een surrogaat-vader voor Ellis. Helaas blijkt Mud zijn leven iets romantischer te hebben voorgespiegeld dan het is. Ellis wordt op een harde manier met de realiteit geconfronteerd, en verliest huilend en schreeuwend een deel van zijn onschuld.

MUD is de derde film van regisseur Jeff Nichols (TAKE SHELTER), die zelf uit Arkansas komt. Dat is goed te zien aan zijn poëtische schets van de mensen die op de oevers van de Mississippi proberen te overleven. MUD is een fijnzinnig coming of age-drama, een typisch Amerikaans verhaal in de traditie van Huckleberry Finn.