behind_the_candelabra.jpg

Behind the Candelabra

Behind the Candelabra icon_trailer.png

De cirkel is rond voor regisseur Steven Soderbergh. In 1989 won hij in Cannes de Gouden Palm voor zijn opzienbarende debuut SEX, LIES AND VIDEOTAPE, dit jaar presenteerde hij er zijn laatste officiële film BEHIND THE CANDELABRA. Opnieuw een opzienbarend drama over seks, leugens en... piano’s. Soderbergh maakte een portret van de opkomst en ondergang van Liberace, de Amerikaanse über-showpianist die zijn leven lang zijn homofilie verborgen hield voor de buitenwacht. Pas toen hij in 1987 overleed aan aids werd duidelijk dat hij op mannen viel.

BEHIND THE CANDELABRA is gebaseerd op de gelijknamige schandaalbiografie van Scott Thorson, die vanaf midden jaren zeventig zes jaar lang een bijzondere relatie had met Liberace. De veertig jaar jongere Thorson was niet alleen diens secret lover, maar ook bodyguard en chauffeur. Hun onevenwichtige relatie liet diepe sporen na bij Thorson, geestelijk én fysiek. Liberace wilde hem letterlijk naar zijn eigen evenbeeld kneden en liet hem daarom herhaaldelijk plastische chirurgie ondergaan, waarna Thorson verslaafd raakte aan een cocktail van pijnstillers, slaapmiddelen en andere medicijnen. Mede hierdoor implodeerde hun relatie uiteindelijk.

In zijn film geeft Soderbergh een inkijkje in het even bizarre als tragische leven van dit duo – vol glitter, glamour, muziek en excentrieke figuren. Voor de hoofdrollen vroeg hij steracteurs Michael Douglas en Matt Damon, die als homo’s prachtig inspelen tegen hun bekende imago van macho’s. Maar hoe goed BEHIND THE CANDELABRA ook is, helaas komen Soderbergh en zijn acteurs niet in aanmerking voor de Oscars. Reden: de grote studio’s durfden zich in het puriteinse Amerika niet te branden aan het heikele onderwerp. Daarom werd het drama gefinancierd door kabelaar HBO, die het in de VS als TV-film uitbracht. Als troostprijs wacht waarschijnlijk wel een berg Emmy’s, de belangrijkste Amerikaanse TV-prijs waarvoor de fascinerende film liefst zestien (!) keer is genomineerd.