ginger_and_rosa.jpg

Ginger & Rosa

Ginger & Rosa icon_trailer.png

Ginger en Rosa zijn twee meisjes die elkaar al vanaf hun geboorte kennen. Hun moeders waren bevriend, tegelijkertijd zwanger en kregen beiden hun dochter toen in 1945 de eerste atoombom viel. Samen groeien de twee op in het naoorlogse Londen en hebben ze – nu ze 17 zijn – te maken met een reële dreiging van een nucleaire oorlog door de Cuba-crisis. Niet dat Rosa zich daar íets van aantrekt. Zij leeft van dag tot dag, is populair bij de jongens en zoekt al puberend graag de grenzen op. Ginger is wel gevoelig voor de politieke situatie en bang voor een nieuwe uitbarsting op het wereldtoneel. Zij pubert op een andere manier, leest poëzie van T.S. Eliot, schrijft gedichten, luistert naar Dave Brubeck en Duke Ellington, en doet mee aan vredesdemonstraties.

Maar Ginger en Rosa kunnen samen ook heerlijk uit hun dak gaan, lekker giechelen en dat verboden sigaretje roken. Toch gaat er iets schuiven in hun leven. Ginger’s ouders gaan scheiden, waardoor haar veilige thuishaven niet meer zo vanzelfsprekend is. Haar vader pikt een graantje mee van de seksuele revolutie van de jaren zestig en begint zelfs een relatie met Rosa. Als Ginger daar achter komt, voelt ze zich door alles en iedereen verraden.

De roerige jaren zestig zijn mooi gevangen in deze nieuwe film van de Britse Sally Potter, maar GINGER & ROSA is toch vooral een innemend portret van twee jonge meisjes op weg naar volwassenheid. Het is ongelooflijk hoe intens Alice Englert (dochter van cineaste Jane Campion) en Elle Fanning (BABEL, SOMEWHERE) hun hoofdrollen vervullen. Vooral Fanning – ze was pas dertien toen de film werd gedraaid – speelt werkelijk briljant.