Before midnight icon_trailer.png

Waar film vaak een fantasiewereld oproept waarin het leven net wat groter en spannender is, blijft de attractie van de films van regisseur Richard Linklater juist dat ze over je eigen vrienden zouden kunnen gaan. In BEFORE MIDNIGHT zien we Jesse (Ethan Hawke) en Celine (Julie Delpy) terug. Oude bekenden, voor wie ook BEFORE SUNRISE en BEFORE SUNSET heeft gezien. Weet je nog? In BEFORE SUNRISE ontmoet de Amerikaanse backpacker Jesse in de trein de Franse studente Celine. Al pratend en flirtend wandelen ze ’s nachts door Wenen en nemen dan afscheid. In BEFORE SUNSET ontmoeten ze elkaar negen jaar later weer wanneer Jesse als schrijver zijn boek promoot in Parijs, en Celine de boekwinkel komt binnenlopen. Als dertigers nemen ze in een lange nacht het leven door, voordat Jesse terug zal reizen naar zijn vrouw.

In BEFORE MIDNIGHT hebben ze elkaar dan toch gevonden: ze wonen in Parijs, maar zijn met hun dochtertjes op vakantie in Griekenland. Jesse heeft net zijn zoontje op het vliegtuig naar zijn ex in Amerika gezet, en dat zit hem niet lekker. Celine vermoedt dat Jesse naar Chicago wil verhuizen om dichter bij hem te zijn, wat inhoudt dat zij haar carrière op een laag pitje moet zetten. Als vrienden hen een laatste avond samen in een luxe hotel aanbieden, komen die frustraties eruit. In een lang en eerlijk gesprek nemen Jesse en Celine het leven door. Als echte mensen.

Linklater schreef het script samen met de acteurs, en hun spel doet dan ook volkomen naturel aan. Dat levert opnieuw een verrassende, frisse film op. Je wordt vanzelf benieuwd hoe het Jesse en Celine zal vergaan als vijftigers…