L’écume des jours icon_trailer.png

Wat gebeurt er wanneer je de hoofdrolspelers van de twee leukste Franse komedies van de afgelopen tien jaar in één film samenbrengt? Die vraag wordt beantwoord in L’ÉCUME DES JOURS, waarin we Audrey Tautou (AMÉLIE) en Omar Sy (INTOUCHABLES) terugzien.

Sy speelt net als in INTOUCHABLES de multifunctionele steunpilaar van een steenrijke man. Nicholas heet hij hier. Nicholas helpt zijn baas Colin (Romain Duris) als kok annex chauffeur annex manusje-van-alles. Colin is flierefluiter en uitvinder van beroep, en woont in een huis waar maar weinig normaal is: hij beschikt bijvoorbeeld over een wandelende deurbel, een piano die cocktails maakt, zelfdenkende schoenen en andere surrealistische zaken. Maar bovenal is Colin smoorverliefd op de knappe Chloé (Tautou) met wie hij op een roze wolk – letterlijk – boven het naoorlogse Parijs zweeft. Hun geluk lijkt echter eindig, want op een kwade dag krijgt Chloé een heel vreemde longziekte. Een ziekte die Colin met minstens zulke vreemde wapens gaat bestrijden.

L’ÉCUME DES JOURS is een verfilming van de gelijknamige roman uit 1947 van de Franse schrijver en fantast Boris Vian. Zijn roman staat te boek als het mooiste én meest bizarre liefdesverhaal uit de Franse literatuur van de vorige eeuw. De jong overleden Vian heeft in regisseur Michel Gondry een waardig opvolger gevonden, want net als in THE SCIENCE OF SLEEP en ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND laat Gondry zijn fantasie volledig de vrije loop. Dat levert een lawine op aan maffe ideeën en invallen, die bijeen worden gehouden door Tautou, Sy en Duris. ‘Drie fijne acteurs die met hun speelplezier en onderlinge chemie voor tederheid en ontroering zorgen, zelfs wanneer je aan alle geïnspireerde visuele overdaad een blauw oog dreigt over te houden’, aldus de Volkskrant.