La religieuse icon_trailer.png

LA RELIGIEUSE is de verfilming van het gelijknamige boek van Denis Diderot (1713-1784), over een meisje uit gegoede kring dat naar een klooster moet. Destijds zó’n controversiële roman dat hij pas na Diderot’s dood kon verschijnen. Hetzelfde lot betrof een eerdere verfilming van Jacques Rivette uit 1966: op instigatie van de katholieke kerk kwam de film in eerste instantie niet door de Franse censuur. Intussen heeft de katholieke kerk weinig recht van spreken meer en zijn wij wel wat gewend. Toch heeft deze prachtig geschoten, nieuwe bewerking van regisseur Guillaume Nicloux ons nog altijd iets te vertellen.

De 16-jarige Suzanne Simonin (verpletterend verbeeld door Pauline Étienne) heeft de pech dat ze de derde dochter op rij is. Haar twee zussen zijn op stand uitgehuwelijkt en een derde bruidsschat zit er niet meer in. Voor Suzanne rest het klooster. Hoewel ze het geloof oprecht omarmt, lukt het haar niet zich in het kloosterbestaan te voegen. Ook niet met hulp van de begripvolle abdis die haar begeleidt. Als Suzanne voor het altaar moet aangeven of ze vrijwillig intreedt, komt ze in grote gewetensnood. Ze kan toch niet liegen ten overstaan van God? Ze ontkent en moet het klooster verlaten.

Maar thuisgekomen voert haar moeder de druk zo op, dat Suzanne toch weer terugkeert. Ze doet haar best om zich aan te passen, hoewel ze zich voortdurend beroofd voelt van haar vrijheid. De nieuwe abdissen maken het haar ook niet makkelijk – allebei misbruiken ze op weerzinwekkende wijze hun macht. Suzanne weet één ding: ze moet daar echt weg. Het lukt haar om haar dagboek vol belastende notities het klooster uit te smokkelen en een advocaat in te schakelen. Maar daarna is er nog een lange weg te gaan.