boven_is_het_stil.jpg

Boven is het stil

Boven is het stil icon_trailer.png

BOVEN IS HET STIL is de laatste film waarin Jeroen Willems speelt, de acteur die onlangs volkomen onverwacht op zijn 50e overleed. In deze film laat Willems opnieuw zien hoe getalenteerd hij was. Op het oog gebeurt er in BOVEN IS HET STIL weinig en zijn de dialogen spaarzaam. Als er dan wat wordt gezegd, is dat afgemeten, zonder emotie of expliciete diepgang. Maar onder de oppervlakte broeit er van alles. Willems verstaat de kunst om die onderliggende spanning over te brengen met een subtiele gezichtsuitdrukking, blik of gebaar. Hij bereikt met minimale middelen het maximale.

Met BOVEN IS HET STIL verfilmde regisseur Nanouk Leopold (GUERNSEY) het gelijknamige boek van Gerbrand Bakker, over boerenzoon Helmer (Willems) die een benauwend leven vol routines leidt. Hij werkt op de boerderij van zijn ouders, waar hij naast de beesten ook zijn inwonende zieke vader (Henri Garcin) verzorgt. De verstandhouding tussen die twee is verre van innig, maar wat er zich ooit heeft afgespeeld komen we niet te weten. Ook zijn relatie met de tankwagenchauffeur die met vaste regelmaat de melk komt ophalen is vaag. De mannen draaien om elkaar heen, maar weten de juiste woorden niet te vinden.

Op een dag besluit Helmer zijn bedlegerige vader naar zolder te verhuizen, zodat hij het huis kan opknappen. De komst van een jonge knecht (Martijn Lakemeijer uit OORLOSGWINTER) doet Helmer beseffen dat hij eindelijk zijn eigen leven kan gaan leiden. Dat hij niet oud en eenzaam hoeft te eindigen zoals zijn vader. Volgens de Filmkrant leverde Leopold met BOVEN IS HET STIL een ingehouden en zinderend drama af, dat op het Filmfestival van Turijn werd bekroond met de prijs voor de beste film.