Hitchcock icon_trailer.png

Zijn bijnaam was The master of suspense, zijn films en TV-programma’s waren razend populair en zijn invloed is zelfs in moderne filmthrillers nog steeds zichtbaar. Nadere introductie overbodig: Alfred Hitchcock. Vreemd genoeg bestond er nog geen biopic over de beroemde Brit, maar sinds kort is dat dubbel goed gemaakt. Zo vertoonde de BBC eind vorig jaar de TV-film THE GIRL over Hitchcock’s obsessie met hoofdrolspeelster Tippy Hedren in THE BIRDS. En vrijwel tegelijkertijd verscheen HITCHCOCK van debuterend regisseur Sacha Gervasi, die de ontstaansgeschiedenis laat zien van PSYCHO uit 1960.

Gervasi wist voor zijn debuut een aantal geweldige acteurs bijeen te brengen: Anthony Hopkins – met gezichtsprotheses – als Hitchcock zelf, Hellen Mirren als zijn vrouw Alma Reville en Scarlett Johansson als actrice Janet Leigh. Rode draad van de film is de relatie tussen Hitchcock en Reville, die hij leerde kennen toen ze voor dezelfde Londense filmmaatschappij werkten. Reville was er editor, maar haar invloed reikte veel verder dan alleen de montage. Ze verbeterde Hitchcock’s scripts en keek kritisch naar elk detail. Hoe goed hun samenwerking was komt nu pas in beeld, als Gervasi toont hoe zij samen aan PSYCHO werkten.

Voor Hitchcock was die vernieuwende film een groot waagstuk, want hij financierde hem zelf met zijn eigen huis als onderpand. Bovendien moest hij de destijds oppermachtige Amerikaanse filmcensuur omzeilen, die streng lette op scenario’s met amorele kwesties en op beelden met teveel bloot. Met die kennis is het heel wonderlijk om in HITCHCOCK te zien hoe de klassieke douchemoord-scène tot stand kwam. Gervasi geeft een kijkje in Hitch’ keuken, en laat mooi zien hoe spanningsopbouw, suggestie en schrijnende violen van PSYCHO de ultieme Hitchcock-klassieker maakten.