Thérèse Desqueyroux icon_trailer.png

Als vrolijk, jong meisje droomt Thérèse over een leven als vrije vrouw, in een wereld vol jazz en literatuur waarin je kan kiezen voor echte liefde. Ze kijkt met jaloezie naar haar vriendin, voor wie zo’n leven in het verschiet ligt. Haar eigen toekomst ligt elders. Als meisje uit een rijke familie in de jaren twintig van de vorige eeuw weet ze wat haar te doen staat: trouwen met haar rijke buurman op het Franse platteland, zodat ze hun familiefortuin – land en pijnboomkwekerijen – bij elkaar kunnen voegen.

Al in de wittebroodsweken is duidelijk dat de nieuwbakken echtelieden niet bij elkaar passen. Waar Bernard leeft voor zijn werk, verzot is op jagen en droomt van een zoon die hem kan opvolgen, hunkert Thérèse vooral naar romantiek en culturele uitdagingen. Ook na de geboorte van hun dochter verandert dit niet, waardoor Thérèse steeds dieper wegzakt in depressies. Er moet volgens haar iets gebeuren – wat dan ook. Zij besluit haar man te vergiftigen door de dosis arsenicum die hij als medicijn neemt geleidelijk te verhogen. Als dat uitkomt neemt haar leven een dramatische wending.

THÉRÈSE DESQEUYROUX is een roman van de Franse schrijver François Mauriac uit 1927. Regisseur Claude Miller (UN SECRET) volgt de roman nauwgezet; de verveling en beklemming die Thérèse’s leven beheersen zijn goed getroffen. Audrey Tautou (AMÉLIE, COCO AVANT CHANEL) speelt Thérèse ingehouden, je ziet haar gaandeweg steeds depressiever worden. THÉRÈSE DESQEUYROUX was Miller’s laatste film. Hij werd tijdens de opnames ziek en overleed vorig jaar vlak voor de première in Cannes, waar zijn zwanenzang als slotfilm werd vertoond.