de_baby.jpg

De baby

  • regie: Deborah van Dam

  • NED •documentaire • 2012 • 85 min.

De baby icon_trailer.png

Over de Tweede Wereldoorlog is al veel gezegd, maar ook veel verzwegen. Nog steeds komt er nieuwe informatie naar boven en elke keer blijkt het nog erger te zijn dan we al dachten. Behalve historici en schrijvers dragen ook filmmakers bij aan het grote verhaal. Zo laat Deborah van Dam met haar documentaire DE BABY weer een puzzelstukje op zijn plaats vallen. Voor de film zijn talloze onbekende archieven doorzocht, en wat toen duidelijk werd was zó schokkend dat het hele scenario herschreven moest worden.

De docu vertelt het levensverhaal van Anneke en de jaren die ze als kind doorbracht op een onderduikadres. De camera volgt Anneke op latere leeftijd – ze blijkt een onopvallende joodse vrouw die in Amerika woont en haar verleden niet kent. Ze weet dat ze de oorlog heeft overleefd op een onderduikadres, maar herinnert zich niets uit die tijd. Dan melden zich binnen korte tijd twee getuigen uit haar verleden. De koerierster uit het verzet die Anneke bij haar ouders heeft weggehaald en haar zogenaamde broer uit het gezin dat haar destijds heeft opgenomen.

Van Dam en researcher Martine van Poeteren slagen erin om stap voor stap de gebeurtenissen te reconstrueren. Als kijker weet je niet méér dan Anneke zelf weet. Daardoor komen de schokkende feiten aan als een mokerslag – zowel bij Anneke als bij de kijker. Het maakt DE BABY tot een diep invoelend portret van een moedige overlever.