hyde_park_on_hudson.jpg

Hyde park on Hudson

Hyde park on Hudson icon_trailer.png

Daar is hij weer, de stamelende en stotterende Britse koning George VI uit THE KING’S SPEECH. Maar deze keer speelt ‘Bertie’ de tweede, of beter nog: de derde of zelfs vierde viool. Centraal in HYDE PARK ON HUDSON van regisseur Roger Michell (NOTTING HILL, ENDURING LOVE) staat Franklin D. Roosevelt, kortweg FDR. We maken hem mee aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog wanneer Groot-Brittannië bij monde van George VI de hulp komt inroepen van de VS. Toch is voor de politiek slechts een figurantenrol weggelegd in HYDE PARK ON HUDSON, dat beter gekwalificeerd kan worden als een luchtige, romantische komedie.

We zien Roosevelt (olijk vertolkt door Bill Murray) door de ogen van zijn wat verlegen achternicht Daisy Suckley (Laura Linney). Hij heeft haar gevraagd om hem gezelschap te komen houden en al gauw behoort ze tot het meubilair. Ze wordt zijn steun en toeverlaat, uiteraard náást zijn dominante moeder. Daisy laat zich gemakkelijk imponeren door zijn charme en is tot veel bereid. FDR’s vrouw Eleanore weet intussen wel beter. Ze heeft haar eigen plan getrokken na de talrijke affaires van haar man en laat zich alleen nog zien op officiële gelegenheden. Zo’n situatie doet zich voor als George VI en zijn vrouw Elizabeth op staatsbezoek komen. Het wordt een spannende en beladen, maar ook komische ontmoeting die uiterst zorgvuldig is voorbereid. Daisy trekt zich bescheiden terug uit de voorlinie en ontdekt niet veel later dat alleen díe rol nog voor haar is weggelegd. Wil ze dat wel?

HYDE PARK ON HUDSON is losjes gebaseerd op documenten die gevonden werden na Daisy’s dood in 1991. Hieruit blijkt niet eenduidig of ze ook een seksuele relatie had met Roosevelt.