the_awakening.jpg

The awakening

The awakening icon_trailer.png

THE AWAKENING een horrorfilm noemen zou een belediging zijn voor de regisseur. Zo gruwelijk is de film helemaal niet. Nick Murphy koos voor een sfeervolle ghost story met hoogst originele elementen. Hoofdrolspeelster is Rebecca Hall, die we kennen uit VICKY CHRISTINA BARCELONA.
In deze dramatische rol speelt ze Florence Cathcart, een wetenschapper die zich wijdt aan het bestrijden van paranormale onzin. Het verhaal speelt in Engeland vlak na de Eerste Wereldoorlog. Het hele land verkeert in een verlammende staat van rouw en verlies, waar paragnosten dankbaar gebruik van maken. Florence is aanwezig bij spirituele seances en weet met moderne apparatuur menig spookverhaal te ontkrachten. Het is een moedige, intelligente vrouw die haar tijd ver vooruit is. Docent Robert Mallory (Dominic West) vraagt haar om een jongensinternaat te onderzoeken. De leerlingen zijn angstig en in de ban van een geestverschijning.
Het internaat huist in een prachtig oud-Engels landhuis en biedt het ideale decor voor een thriller. Een oud poppenhuis dient vervolgens als metafoor en confronteert Florence met haar eigen geesten uit het verleden. Niets is wat het lijkt en Nick Murphy laat het geheel aan de kijker over om het mysterie te doorgronden. Je zou de film meerdere keren kunnen zien om alle details te duiden. De cinematografie is rustig en sfeervol. De stijl is typisch Brits met een suspense die langzaam maar trefzeker wordt opgebouwd.