de_marathon.jpg

De marathon

De marathon icon_trailer.png

Wat te doen als het leven tegenzit? De vier mannen van de Rotterdamse garage Groteboer weten het wel: ze gaan trainen voor de marathon. En ze willen ook gesponsord worden, zo is hun lumineuze plan, want dan lossen ze gelijk een grote belastingschuld van garagechef Gerard af. Nu moeten ze alleen nog voldoende conditie opdoen.
Nico, Leo en Kees werken als monteur bij Gerard in de garage. Tenminste dat is de theorie, in feite doet Egyptenaar Youssoef het merendeel van het werk. In een sfeer van harde grappen en ouwe-jongens-krentenbrood houden ze de garage in een Rotterdamse volkswijk draaiend. De sfeer is opperbest, er wordt geklaverjast en bier gedronken. Ieder van de mannen heeft zijn eigen reden om na het werk niet al te snel naar huis te gaan. Tot Gerard een schuld van tienduizenden euro's blijkt te hebben bij de belastingdienst. Dan gaat het viertal op zoek naar sponsors.
Met merkbare lol spelen Stefan de Walle, Martin van Waardenburg, Frank Lammers, Marcel Hensema en Mimoun Oaïssa hun rol als garagehouder en monteurs. Cabaretier en acteur Van Waardenburg tekende voor het vlotte scenario. Reclamemaker Diederick Koopal, bekend van de knakworstjes-reclame met Hazes en de 'Biertje?'-commercial met de Zwitserse ski-leraar, maakt met DE MARATHON zijn regiedebuut. Het is een stoere mannenfilm, waarin onder de oppervlakte van alles smeult maar er vooral veel te lachen valt. DE MARATHON haalde na de première in no-time 100.000 bezoekers en bleek vooral in en rond Rotterdam erg populair.