the_perks_of_being_a_wallflower.jpg

The perks of being a wallflower

  • regie: Stephen Chbosky

  • met: Emma Watson • Logan Lerman • Ezra Miller

  • USA •drama, romantiek • 2012 • 102 min.

The perks of being a wallflower icon_trailer.png

Hé, is dat niet Hermelien Griffel? Bijna: de Britse Emma Watson is haar kindersterstatus van HARRY POTTER voorbij en timmert inmiddels hard aan de weg als serieuze actrice. Afgelopen voorjaar was ze al bij ons te zien in een bijrol in de biopic MY WEEK WITH MARILYN, nu heeft ze een dragende hoofdrol in het drama THE PERKS OF BEING A WALLFLOWER. Deze prachtige titel is ontleend aan de gelijkamige coming-of-age roman uit 1999 van de Amerikaan Stephen Chbosky. De producenten die eerder het succesvolle JUNO afleverden lieten de schrijver zijn eigen boek verfilmen.
Chbosky’s verhaal gaat over de vijftienjarige tiener Charlie (Logan Lerman). Hij is de muurbloem uit de titel: thuis wordt hij niet begrepen door zijn ouders, op school is hij een buitenbeentje en zijn enige echte vriend Michael heeft onlangs zelfmoord gepleegd. Een recept voor een eenzame en zielige jeugd dus, maar dat verandert als Charlie bevriend raakt met de oudere scholieren Patrick (Ezra Miller uit WE NEED TO TALK ABOUT KEVIN) en diens halfzus Sam (Emma Watson). Ook allebei buitenbeentjes, want Patrick voelt zich als homo vaak buitengesloten op school en Sam kampt met onverwerkte familietrauma’s uit haar verleden. Zij begrijpen Charlie gelukkig wél en halen hem uit zijn isolement. Het trio voert lange gesprekken, waarbij ze hem en passant laten kennismaken met seks en drugs - zonder dat het gierend uit de hand loopt overigens, zoals in doorsnee Amerikaanse tienerdrama’s.
THE PERKS OF BEING A WALLFLOWER is namelijk verre van doorsnee. Integendeel: het is een mooie film - die net als JUNO mikt op een jong arthouse-publiek - met sterke hoofdrolspelers. ‘Chbosky bewijst met zijn regiedebuut dat hij van zware tienerproblemen een aanstekelijk en opbeurend drama kan maken’, aldus de Filmkrant.