Sous le sable icon_trailer.png

Begin augustus komt in Nederland LE REFUGE uit, de nieuwste film van de Franse succesregisseur François Ozon. De film vormt het sluitstuk van een trilogie over de dood, waartoe ook LE TEMPS QUI RESTE (2005) en SOUS LE SABLE (2000) behoren. Die laatste film maakt deel uit van onze Franse zomerreeks.
In SOUS LE SABLE gaat het middelbare echtpaar Marie en Jean Drillon een dagje naar de kust. Daar slaat het noodlot toe: als Jean even in zee gaat zwemmen keert hij niet terug. Zijn lichaam wordt niet meer gevonden, waardoor de kustwacht niet kan bevestigen of ontkennen dat hij verdronken is. Marie wil niet geloven dat haar man dood is. Voor haar blijft hij voortleven - al was het maar in haar dromen.
SOUS LE SABLE is een bijzonder subtiele karakterstudie van een rijpe vrouw die het verlies van haar echtgenoot weigert te accepteren. Een verhaal over de onontkoombaarheid van de eenzaamheid. Met een glansrol van Charlotte Rampling, die tijdens het maken van de film 54 jaar oud was. De film blijft bovendien een bijzondere loot in het oeuvre van Ozon. Niet alleen omdat het verhaal gebaseerd is op zijn eigen jeugdherinneringen, maar ook vanwege de filmstijl. ‘Ozon onthoudt zich van frivoliteiten; zelfs muziek is bijna afwezig in SOUS LE SABLE. Het resultaat is een schijnbaar simpele, intense miniatuur over verlies, rouw, en tijd, die uiteindelijk alle wonden heelt’, aldus de Volkskrant.