rebelle.jpg

Rebelle

  • regie: Kim Nguyen

  • met: Rachel Mwanza • Alain Lino Mic Eli Bastien

  • NED •drama • 2012 • 90 min.

Rebelle

Een film over kindsoldaten, daar kijkt misschien niet iedereen direct naar uit. Maar REBELLE van de Canadese regisseur Kim Nguyen is van een andere orde. Zijn insteek zijn de kinderen zelf, hún realiteit, hún beleving - een heel ander perspectief dan Marco Borsato’s WIT LICHT. Dan blijkt dat er in die realiteit ook schoonheid, magie en liefde bestaan. Daarmee wordt REBELLE natuurlijk geen ontspannen avondje uit. Er gebeurt van alles dat je van je stuk brengt.
Aan het begin van de film zegt de 14-jarige Komona tegen haar nog ongeboren kind: ‘Het is belangrijk dat je weet wat ik gedaan heb voor je uit mijn buik komt. Want als je geboren wordt weet ik niet of God me de kracht geeft om van je te houden.’ Ze kijkt terug op drie bewogen jaren bij de rebellen van Grote Tijger. Daar kwam ze terecht na een overval op haar dorp, waarbij ze gedwongen werd haar ouders neer te schieten. Je geweer is nu je familie, luidt het devies van de rebellen, en ze nemen Komona mee als nieuwe soldaat. In het kamp wordt ze getraind, gehersenspoeld en regelmatig bedwelmd met een hallucinerend middel. Ze stijgt in de hiërarchie en wordt de officiële tovenares van Grote Tijger omdat ze kennelijk magische krachten bezit. Komona raakt bevriend met de albinojongen Magician en op zijn aanraden ontvluchten ze het kamp. Maar hun geluk is van korte duur. Ze worden teruggehaald en Komona moet opnieuw het onmogelijke doen: haar geliefde doden. Met een enorme veerkracht ontworstelt ze zich daarna voor een tweede keer aan de greep van de rebellen.
Rachel Mwanza (Komona), door de regisseur letterlijk van de straten geplukt in Kinshasa, ontving in Berlijn de Gouden Beer voor haar indrukwekkende hoofdrol.