Amour icon_trailer.png

AMOUR is door veel filmrecensenten uitgeroepen tot beste film van 2012 en lijkt eind februari de gedoodverfde winnaar van de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Dat zou de prijzenregen compleet maken, want afgelopen voorjaar won het drama van de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke ook al de Gouden Palm in Cannes. Haneke staat bekend om de genadeloze precisie waarmee hij onderliggende spanningen naar boven haalt - denk maar aan zijn prijswinnende film DAS WEISSE BAND. Ook in zijn nieuwste film roept hij vragen op die ons allen aangaan.
In AMOUR volgen we de gepensioneerde muziekdocent Georges (Jean-Louis Trintignant), zijn vrouw Anne (Emmanuelle Riva), die als 80-plussers nog volop in het leven staan. Dat verandert drastisch wanneer Anne een herseninfarct krijgt en gedeeltelijk verlamd raakt. Complicerende factor is dat zij hardnekkig weigert om in een verzorgingstehuis te worden opgenomen. Dit blijkt een bron van problemen, zeker wanneer haar gezondheid verder verslechtert. De zorg komt grotendeels op het conto van Georges, die in conflict komt met zijn dochter Eva (Isabelle Huppert) omdat zij de zorgtaken liever zou uitbesteden. Hij weigert dat, maar kan op zijn beurt niet overweg met de verzorgsters die volgens hem niet voldoen. Wat volgt is een moeizame strijd van Anne om haar waardigheid te behouden. Maar ook een worsteling voor Georges, die de liefde van zijn leven zo ziet lijden.
AMOUR is een échte acteursfilm, met bijzonder mooie rollen voor Trintignant en Riva. Beide acteurs spelen al meer dan vijftig jaar en zijn prachtig als echtpaar op tachtigjarige leeftijd. Vrijwel alle recensenten zijn dan ook lyrisch over AMOUR. 'Deze film is essentieel. Een meesterwerk in de vorm van een traan', aldus de Filmkrant.