Dans la maison icon_trailer.png

Na een eenmalige uitverkochte voorpremière eind september draaien wij deze maand opnieuw DANS LA MAISON, de nieuwste film van François Ozon. Hoewel Ozon inmiddels 45 jaar oud is, geldt hij nog steeds als het wonderkind van de Franse cinema. Deels vanwege zijn productiviteit: met dertien speelfilms in vijftien jaar steekt hij zelfs Woody Allen naar de kroon. Maar vooral vanwege zijn kwaliteit: Ozon maakte moderne klassiekers als SOUS LE SABLE, SWIMMING POOL en HUIT FEMMES.
DANS LA MAISON is een komische thriller met Kristin Scott Thomas (IL Y A LONGTEMPS QUE JE T'AIME, HAAR NAAM WAS SARAH), Fabrice Luchini (POTICHE, LES FEMMES DU SIXIÈME ÉTAGE) en Emmanuelle Seigner (THE DIVING BELL AND THE BUTTERFLY). De film gaat over Germain (Luchini), een leraar Frans die gefrustreerd raakt door de lage inzet van zijn leerlingen. Dat verandert als hij een kort opstel leest dat de onopvallende Claude heeft ingeleverd. Claude’s opstel heet In het huis (ziedaar de filmtitel) en hij beschrijft daarin hoe hij stiekem in het huis van een klasgenoot belandt. Germain leest het voyeuristische verhaal enthousiast voor aan zijn vrouw (Scott Thomas) en stimuleert Claude om er verder aan te schrijven. De jongen doet dat door daadwerkelijk binnen te dringen in het huis van zijn klasgenoot, waar hij gefascineerd raakt door diens knappe moeder (Seigner).
Waarom is Claude zo geobsedeerd door het huis? Wat heeft hij daar te zoeken? Germain raakt steeds meer gebiologeerd door het verhaal, maar de inbreuk op de privacy leidt tot allerlei oncontroleerbare gebeurtenissen. Hierdoor raakt hij met zijn vrouw verzeild in een spel waarin realiteit en fictie met elkaar aan de haal gaan. ‘Voyeurisme, manipulatie en verlangens: Ozon heeft in DANS LA MAISON weer een aantal van zijn favoriete thema’s te pakken’, zo constateerde de Filmkrant treffend.