justiceforsale.jpg

Justice for sale

  • regie: van Velzen Femke en Ilse

  • NED •documentaire, drama • 2012 • 0 min.

Justice for sale icon_trailer.png

In samenwerking met de Goudse afdeling van Amnesty International vertonen we de documentaire JUSTICE FOR SALE, het derde en afsluitende deel van Congo-trilogie van de tweeling Femke en Ilse van Velzen (1980). Hun film kreeg veel publiciteit rond de première op het IDFA eind vorig jaar. Afgelopen maart draaiden ook de twee andere - gelauwerde - trilogiedelen FIGHTING THE SILENCE (2007) en WEAPON OF WAR (2010) op het Movies that Matter Filmfestival in Den Haag.
De twee onafhankelijke documentairemakers hebben een bijzondere band met Afrika; ze filmden al eerder in Angola en in de townships van Kaapstad. Met deze trilogie vragen ze aandacht voor het seksueel geweld in het door oorlogen en conflicten geteisterde Oost-Congo. ‘Het was een verhaal dat verteld moest worden’, vertelde Femke tegenover cinema.nl. ‘Verkrachting is een wapen dat ingezet wordt om de maatschappij te ontregelen. Vrouwen die verkracht zijn, worden verstoten door hun man, met als gevolg dat hele gezinnen ontregeld raken, aldus Ilse in het zelfde interview. In het ontluisterende FIGHTING THE SILENCE komen vooral de vrouwen aan het woord, terwijl in WEAPON OF WAR militairen en rebellen openlijk vertellen over hun wandaden en hun motieven.
Het subtiel geregisseerde JUSTICE FOR SALE maakt pijnlijk duidelijk hoe het huidige rechtssysteem disfunctioneert, vaak onder druk van lokale overheden en de internationale gemeenschap. De film volgt de doortastende Congolese mensenrechtenadvocaat Claudine Tsongo, die de waarheid probeert te achterhalen in een verkrachtingszaak van een soldaat. Verdachte Masamba is zonder enig hard bewijs veroordeeld tot een lange gevangenisstraf. Tsongo vermoedt dat er corruptie in het spel is en laat de zaak niet los.