prenom.jpg

Le prénom

Le prénom icon_trailer.png

De Franse film LE PRÉNOM (‘de voornaam’) wordt door recensenten vaak vergeleken met Roman Polanski’s zwarte dromedy CARNAGE, die wij afgelopen voorjaar vertoonden. Begrijpelijk, want de parallellen zijn legio: ze zijn allebei gebaseerd op een toneelstuk, ogen door de setting in één ruimte allebei als een kammerspiel én zijn thematisch behoorlijk aan elkaar verwant. Beide films gaan over ogenschijnlijk beschaafde mensen die het verbaal - of erger - met elkaar aan de stok krijgen. Verschillen zijn er ook. Waar in CARNAGE de oorzaak lag in een ruzie tussen twee kinderen, worden de gebeurtenissen in LE PRÉNOM gekatalyseerd door een kind dat nog geboren moet worden.
In de film komen vijf volwassenen bijeen voor een gezellig diner: het echtpaar Pierre (Charles Berling) en Elisabeth (Valérie Benguigui), Elisabeth’s broer Vincent (Patrick Bruel) en zijn zwangere vrouw Anna (Judith El Zein), plus hun oude jeugdvriend Claude (Guillaume de Tonquédec). Maar het loopt volledig uit de hand door een reeks misverstanden en ruzies, die beginnen wanneer Vincent en Anna de voornaam aankondigen van hun kind. De omstreden naam vormt de opmaat voor een avondje verbaal moddervechten, waarbij in even scherpe als grappige dialogen allerlei oude frustraties, verwijten en beledigingen over-en-weer vliegen.
'Genoeg munitie om de boel te laten klappen’, zo schreef de Filmkrant. ‘Toch blijft LE PRÉNOM keurig binnen de lijntjes, omdat de hardste knallen steeds worden opgevangen door komische intermezzo’s. Verontrustend en ongemakkelijk wordt het nergens.'