cosmopolis.jpg

Cosmopolis

Cosmopolis icon_trailer.png

Op een dag wordt de rat het betaalmiddel - dat is althans de essentie van de nieuwe film van de Canadees David Cronenberg (A DANGEROUS METHOD, EASTERN PROMISES). De rat in kwestie is het wonderkind Eric Packer, gespeeld door tienerster Robert Pattinson. Hij is bekend van de TWILIGHT-films, de blockbusterreeks voor jongeren waarin Pattinson een vampier speelt.
Ook in COSMOPOLIS heeft de rat wel iets van een bloedeloze vampier. Schatrijk geworden van zijn eigen analytische speculaties, laat hij zich rondrijden in zijn limousine. Hij wil naar de kapper. Onderweg gebeurt er van alles: de stadsguerrilla van Occupy, een bezoek van de president en de begrafenis van een beroemde rapper. Maar waar de personages in een roadmovie zich meestal mee laten slepen door de gebeurtenissen, is er hier iets anders aan de hand. Eric Packer zit vast in zijn eigen systeem. Hij volgt de beurskoers van de yuan en de bath, laat zich door zijn arts onderzoeken, ontmoet zijn vrouw en heeft seks zonder enige vreugde. Zijn beveiliger brengt hem op de hoogte van de gebeurtenissen buiten. Maar niets dringt echt tot hem door. Zijn gezicht blijft onbewogen, zelfs de slagroomtaart van een demonstrant verandert niets aan zijn levenloze uitdrukking. Als de arts hem erop wijst dan zijn prostaat niet helemaal symmetrisch is, is dat een voorbode van naderend onheil. Hij gaat ten onder aan zijn eigen analyse want ook de financiƫle wereld is niet symmetrisch.
COSMOPOLIS is gebaseerd op een boek van Don Delillo uit 2003, dat beroemd is geworden door de briljante dialogen. Cronenberg liet die dialogen grotendeels intact in zijn film. Gelukkig maar: destijds waren ze visionair, nu geven ze een realistisch beeld van de huidige crisis.