tous_ensemble.jpg

Tous ensemble

Tous ensemble icon_trailer.png

In Stephane Robelin’s charmante film (ET SI ON VIVAIT) TOUS ENSEMBLE besluiten vijf oude vrienden - allen 70+ - om samen te gaan wonen. Ze gaan het avontuur aan omdat ze niet in een bejaardentehuis willen eindigen. De charmante Claude (Claude Riche) weet er alles van: na een hartaanval kwam hij in het verzorgingshuis terecht. Ook Albert (Pierre Richard) en zijn vrouw Jeanne (Jane Fonda) beseffen dat ze meer hulp nodig hebben. En zo trekken ze allemaal in bij hun vriend Jean (Guy Bedos) en zijn vrouw Annie (Géraldine Chaplin). Die bezitten een ruim huis tussen het groen, met een tuin die al direct tot zwembad wordt gebombardeerd. De woongroep wordt gecompleteerd door de Duitse etnologie-student Dirk (Daniel Brühl), die de oudjes begeleidt en tegelijkertijd veldwerk kan doen voor zijn studie over hoogbejaarde gezelschappen.
Robelin neemt eerst uitvoerig de tijd om zijn hoofdpersonen te karakteriseren en dat doet hij met subtiele humor. Zo leren we de fotograaf Claude kennen als een echte vrouwenversierder. De licht dementerende Albert is een bon vivant en zijn ernstig zieke vrouw Jeanne een overtuigd feministe. Annie en Jean zijn elkaars tegenpolen, hij is een politiek activist en zij houdt meer van het welvarende traditionele leven. Vijf heel verschillende karakters die het samen moeten gaan rooien. Natuurlijk levert dat gedoe en gekibbel op. Maar ze komen eruit, ondanks hun ongemakken en gezondheidsproblemen.
In TOUS ENSEMBLE maakt Jane Fonda haar comeback in de Franse film. De laatste keer dat zij daarin acteerde was in 1972, in TOUT VA BIEN van Jean-Luc Godard. Zij was toen één van de grootste filmsterren ter wereld en won twee Oscars. Eind jaren tachtig stopte zij tijdelijk met acteren.