170Hz.jpg

170 Hz

170 Hz icon_trailer.png

De roem is Joost van Ginkels 170 HZ hard vooruit gesneld, want zijn drama won afgelopen najaar bij de première op het Nederlands Filmfestival zowel de MovieSquad Award van de jongerenjury als de publieksprijs. Terecht, zo werd duidelijk na de lovende recensies. ‘Een opvallende, magnetiserende film zoals er in Nederland maar weinig worden gemaakt’, zo schreef de Volkskrant. De NRC deed daar nog een schepje bovenop: ‘170 HZ is een zintuiglijke en zinnelijke film, een unicum in de Nederlandse film’.
Wat maakt 170 HZ zo bijzonder? In de eerste plaats het uitgangspunt: de film vertelt het verhaal van de twee doofstomme tieners Evy (rising star Gaite Jansen) en Nick (Michael Muller) die smoorverliefd op elkaar zijn. Een woordenloze liefde, omdat de twee moeten communiceren via gebarentaal. Een dramatische liefde ook, aangezien de rijke ouders van Evy de probematische Nick helemaal niet zien zitten. Daardoor raakt het verliefde stel in een nog groter sociaal isolement, zeker als ze op de vlucht slaan en ze in een uithoek van het havengebied onderduiken in een oude Russische onderzeeër.
In de tweede plaats beklijft 170 HZ door de hypnotiserende mooie beelden en de uitwaaierende soundtrack, die in combinatie met de voortdurende gebarentaal heel vervreemdend werken. Het resultaat is inderdaad een kijk- en luisterervaring die je niet vaak meemaakt in de bioscoop. Regisseur Van Ginkel kent bovendien zijn klassiekers, want in de aftiteling verwijst hij naar grote namen als Darren Aronofsky (REQUIEM FOR A DREAM, BLACK SWAN) en Krzysztof Kieslowski (LA DOUBLE VIE DE VERONIQUE, DEKALOOG).