decameron.jpg

Il decameron

Il decameron icon_trailer.png

IL DECAMERON is een vrije bewerking van Giovanni Boccaccio’s Decameron, een middeleeuws loflied op de liefde, de sluwheid en de levenslust. Centraal in de honderd verhalen van dit boek staat het ‘gewone volk’ van boeren, stalknechten, metselaars en dienstmeisjes. Gesneden koek dus voor Pier Paolo Pasolini, die als dichter en filmer een grote verwantschap met de lagere bevolkingsklassen aan de dag legde.
Pasolini verplaatste de handelingen uit het 14e-eeuwse boek naar Napels en omstreken; de film wordt dan ook gesproken (én deels gezongen) in het Napolitaanse dialect. Omdat het onmogelijk was alle vertellingen uit Decameron te verfilmen, koos de regisseur er acht uit die hem na aan het hart lagen. Het zal de kenners niet verbazen dat dat vooral verhalen betrof die de katholieke kerk bespotten en de dubbele moraal van geestelijken aan de kaak stelden.
IL DECAMERON wordt thans alom beschouwd als een klassieker, maar in 1971 werd daar heel anders over gedacht. Vooral in Italië regende het aanklachten tegen de film vanwege vermeende pornografie. Maar wie door al het bloot heenkijkt ziet vooral een bijzonder vrolijke film, die veel minder gedateerd overkomt dan veel andere producties uit de seventies. Dankzij een restauratie enkele jaren geleden is IL DECAMERON bovendien weer in zijn oorspronkelijke staat te bewonderen. Meer info