My week with Marilyn icon_trailer.png

Het lijkt nogal tricky, een film maken over een film-icoon als Marilyn Monroe. Regisseur Simon Curtis durfde het echter aan en slaagde met MY WEEK WITH MARILYN. Daarbij had hij veel te danken aan de hoofdrol van Michelle Williams, die net zo goed speelt als ze eerder deed in BLUE VALENTINE en WENDY AND LUCY. Zij tilt de film in haar eentje naar een hoger niveau. Williams won er dan ook terecht een Golden Globe voor, en is bovendien genomineerd voor de Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol. Vlak na verschijning van dit programmaboekje zal duidelijk zijn of ze die prijs ook heeft gewonnen.
MY WEEK WITH MARILYN is gebaseerd op een boek van de Brit Colin Clark, die in de jaren vijftig als jonge regie-assistent van Laurence Olivier in contact kwam met de mondaine Monroe. Dat gebeurde tijdens de opnames van THE PRINCE AND THE SHOWGIRL, een film waarvoor de Amerikaanse actrice overvloog naar Groot-BrittanniĆ«. We zien haar leven door de ogen van Clark, die als persoonlijke assistent van de gecompliceerde Monroe ook de keerzijde van het sterrendom leerde kennen. Clark bouwde naar eigen zeggen een hechte band op met het Amerikaanse sekssymbool, maar zijn omgeving waarschuwde hem om zich niet te veel door Monroe’s faƧade te laten meesleuren. In MY WEEK WITH MARILYN zien we waar dat toe leidt.
De film is in de eerste plaats een sterke one-woman show van Michelle Williams, al geeft MY WEEK WITH MARILYN tegelijkertijd een aardig inkijkje in de (film)wereld van de jaren vijftig. Ook de mooie en cynische rol van Kenneth Branagh als de wereldberoemde Laurence Olivier mag er zeker zijn.