one_life.jpg

One life

One life icon_trailer.png

ONE LIFE is het adembenemende vervolg op de natuurfilm EARTH, vier jaar geleden een doorslaand succes in het Filmhuis. Opnieuw zijn de documentairefilmers van de BBC de wereld over gereisd om het leven van heel verschillende dieren in hun natuurlijke omgeving vast te leggen. Zo zien we hoe aapjes in de sneeuw bibberend badderen in een warme bron en komodovaranen in het oerwoud eendrachtig een buffel vergiftigen en vervolgens wachten op zijn dood. Ronduit spectaculair zijn de beelden van een woelmuis die met een noodgang door zijn eigen gegraven gangenstelsel een achtervolgende hagedis afschudt.
De filmmakers zetten in op wat mensen en dieren bindt. James Bond-acteur Daniel Craig geeft commentaar en wijst ironisch op de overeenkomsten tussen mens en dier als het gaat om geboorte, opvoeding en overleven. ONE LIFE is dan ook een familiefilm. Wie herkent zich niet in de paardans van Amerikaanse futen op het water, de zoektocht naar voedsel en bovenal de noodzaak om boven alles het eigen kroost te beschermen?
De schitterende beelden uit de woestijn, de ijsvlakten van Antarctica en de diepten van de oceaan zijn op het grote filmdoek nog veel indrukwekkender dan op de televisie thuis. Gaandeweg de documentaire bekruipt je steeds het gevoel: hoe hebben ze dat toch gefilmd? Hoe wisten ze zo precies waar die muis heen zou rennen en waar die luiaarden de struisvogel te pakken zouden nemen? De filmers van de BBC hebben in vier jaar tijd maar liefst 10.000 uur film geschoten waaruit deze twee uur de absolute hoogtepunten vormen.