bende_van_oss.jpg

De bende van Oss

De bende van Oss icon_trailer.png

Geweld met een zachte ‘g’, daar draait het om in DE BENDE VAN OSS. Van Brabanders tegen Hollanders, van vrijgevochten arbeiders en keuterboeren tegen hypocriete notabelen. Vanaf het eind van de 19e eeuw was Oss tientallen jaren een broeinest van maffioos geweld. Regisseur André van Duren (KEES DE JONGEN) dikt de gebeurtenissen in tot de jaren dertig, toen de gehate marechaussee uit Holland de Bende van Oss na meer dan twintig moorden oprolde.
In de film staat kroegbazin Johanna (Sylvia Hoeks) centraal, die bijverdient als prostituee. Ze probeert wanhopig overeind te blijven in het misdadige wereldje om haar heen. Als haar man thuiskomt uit de gevangenis beweegt ze hem het rechte pad te kiezen, maar zelf wordt ze vermalen tussen bendeleider Wim (Marcel Musters), verzekeringsagent Harry (Frank Lammers) en wielrenner Jan (Benja Bruining).
Van Duren romantiseert het geweld niet: de Bende bestaat niet uit Robin Hoods, de leden houden het geroofde geld zelf. In morsige café’s en schemerige fabrieksterreinen worden messen getrokken en mensen hardhandig omgekocht. Ook de elite wordt in al zijn huichelachtigheid getoond: de fabrieksdirecteur en meneer pastoor draaien hun hand niet om voor een verkrachting meer of minder. Pogingen van justitie om de misdaden van de notabelen onder het tapijt te vegen, leidden in 1939 zelfs tot de val van het kabinet.
In de DE BENDE VAN OSS, opgenomen in Oss en omgeving, maakt een keur van Brabantse acteurs zijn opwachting: van Pierre Bokma tot Theo Maassen. De sfeer klopt perfect, aldus Jan Marijnissen, de beroemdste Ossenaar van nu in de NRC. ‘Als je de film ziet denk je, zo moet het in de jaren dertig geweest zijn. De film liegt de waarheid.'