Pianomania.jpg

Pianomania

  • regie: Robert Cibis en Lillian Franck

  • DUI/OOS •documentaire, muziekfilm • 2009 • 93 min.

Pianomania icon_trailer.png

Op YouTube circuleert een geweldig filmpje dat afgelopen jaar met een mobieltje werd opgenomen vlak voor een live-concert van U2. We zien hun vaste gitaartechnicus Dallas Schoo, die op het podium staat om het geluid te testen. Binnen vijf minuten speelt hij zo’n beetje alle beroemde U2-riffs achter elkaar, en het mooiste is dat hij zijn baas (gitarist The Edge) daarbij naar de kroon steekt. Iets dergelijks gebeurt in PIANOMANIA, een muziekdocu over de virtuoze pianostemmer Stefan Knüpfer. In de film zien we hem samenwerken met wereldberoemde pianisten als Lang Lang, Alfred Brendel en Pierre-Laurent Aimard - stuk voor stuk muzikale grootheden die overal in de spotlights staan. De bij het grote publiek onbekende Knüpfer blijkt in PIANOMANIA echter minstens zo begenadigd als de sterren waarvoor hij werkt.
Knüpfer is dan ook niet zomaar iemand, maar pianostemmer en concerttechnicus van de wereldberoemde pianoproducent Steinway & Sons. In PIANOMANIA zien we hoe hij samen met concertpianisten op zoek gaat naar de perfecte muzieknoot en klank. Anders dan veel van zijn collega’s vertrouwt Knüpfer daarbij niet op high-tech meetapparatuur, maar vooral op zijn eigen absolute gehoor. En voor de omgang met de veeleisende musici vertrouwt hij bovendien op zijn ontwapenende humor. Centraal in de film staat zijn samenwerking met Aimard, die zich voorbereidt op een opname van Bach’s Die Kunst der Füge in het Wiener Konzerthaus. Knüpfer moet een nieuwe vleugel zien te vinden voor Aimard, en dat levert een heel bijzondere muzikale en grappige reis op.
Voor liefhebbers van klassieke muziek lijkt de Duits-Oostenrijkse docu PIANOMANIA dan ook een must. Maar niet voor hen alleen, zo constateerde Variety: ‘Fans will be in heaven, while others should find this disarming docu surprisingly absorbing.'