essential_killing.jpg

Essential killing

  • regie: Jerzy Skolimowski

  • met: Vincent Gallo • Emmanuelle Seigner

  • POL •thriller • 2011 • 83 min.

Essential killing icon_trailer.png

ESSENTIAL KILLING opent met een groepje verveelde Amerikaanse soldaten op patrouille in een onherbergzaam gebied. In een grot stuiten ze op een man met baard - een talibanstrijder, een terrorist? - maar door hun lakse reactie weet de man de soldaten met een handgranaat uit te schakelen. De man vlucht, achterna gezeten door een Amerikaanse helikopter. Hij wordt opgepakt, verhoord en gemarteld. Gelaten ondergaat hij zijn lot, zo lijkt het. Maar wanneer zich tijdens zijn reis naar een Oost-Europese gevangenis de kans voordoet te ontsnappen, aarzelt hij geen moment. Nu moet hij zijn vijanden voor zien te blijven in een uitgestorven, onbekend winters land. Dat haalt de essentie van zijn bestaan in hem naar boven: een nietsontziende overlevingsdrang.
De Volkskrant windt er geen doekjes om: ‘ESSENTIAL KILLING is een even rauwe, afstotende als aangrijpende film die door de wezenlijke levensvragen zeer de moeite waard is.’ Ook andere filmcritici schrijven lovend over deze lang niet makkelijke, maar onontkoombare film van de eigenzinnige Poolse cineast Jerzy Skolimowski - tevens dichter, schilder, schrijver, acteur, bokser.
Tijdens het Filmfestival van Venetië bekroonde een jury onder leiding van Quentin Tarantino ESSENTIAL KILLING vorig jaar met de grote juryprijs en de prijs voor de beste acteur (Vincent Gallo). Eén ding is zeker: de 73-jarige regisseur is erin geslaagd de gemoederen te beroeren met zijn film over een door de Amerikanen opgejaagde Afghaan. Een politieke film? De regisseur vindt zelf van niet. Maar wél een film die vragen oproept over macht en onmacht, strijd, oerdriften en beschaving. Antwoorden krijg je niet, de vragen zetten je aan het denken. Is dat niet wat een film moet doen?