made_in_dagenham.jpg

Made in Dagenham

Made in Dagenham icon_trailer.png

Alles klopt in MADE IN DAGENHAM: van de swingende jaren zestig-muziek, de kapsels en de brommers tot en met de tuttig herkenbare droogrekjes. Het is 1968. In de Britse Ford-fabriek in Dagenham assembleren 55.000 mannen de auto’s in moderne hallen. In dezelfde fabriek naaien 187 vrouwen in een afwisselend lekkende en bloedhete schuur de stoelbekleding in elkaar. En dan verdienen ze ook nog veel minder dan hun mannelijke collega’s die vergelijkbaar werk doen. Dat kan zo niet langer, besluiten de dames. Ze gaan staken! Onder de bezielende leider van ploegbaas Albert (Bob Hoskins) binden ze de strijd aan met het management.
Bijna tegen haar zin groeit Rita O'Grady (opnieuw een komische rol van HAPPY GO LUCKY-actrice Sally Hawkins) uit tot leider van het protest. Half als grap begonnen, volharden de vrouwen in hun actie als er - tot in de vakbond toe - geen steun voor hen is. Ook Rita wordt van verlegen woordvoerster steeds strijdvaardiger, tot ongenoegen van de mannen in de fabriek - inclusief haar eigen man. Uiteindelijk vechten de vrouwen van Dagenham hun strijd voor gelijk loon uit in een geweldige scène aan tafel bij de minister van werkgelegenheid, Barbara Castle.
Hoewel gebaseerd op historische feiten, is MADE IN DAGENHAM vooral een ontspannen sociale komedie - zoals te verwachten valt van regisseur Nigel Cole, die eerder tekende voor de regie van CALENDER GIRLS. Ach ja, hadden wij destijds ook niet die Dolle Mina’s in minirok? Wel een beetje wrang dat vrouwen in Nederland nog steeds minder verdienen dan mannen.