tous-les-soleils.jpg

Tous les soleils

Tous les soleils icon_trailer.png

TOUS LES SOLEILS is de tweede film van Philippe Claudel, na zijn succesvolle debuut IL Y A LONGTEMPS QUE JE T'AIME. Voor zijn tweede film koos Claudel een heel ander genre: dat van de komedie. Hij schreef zelf weer het scenario, waarmee hij bewijst dat hij ook op dit vlak zijn literaire mannetje staat.
De Italiaanse muziekdocent Alessandro (Stefano Accorsi) woont al jaren in Straatsburg, samen met zijn puberdochter Irina en zijn anarchistische broer Luigi - die spreekt geen woord Italiaans meer zolang Berlusconi aan de macht blijft. Na de onverwachte dood van zijn vrouw, veertien jaar geleden, heeft Alessandro zich ontpopt als een overbezorgde vader. Hij beschermt zijn dochter tegen de boze buitenwereld (lees: haar verliefde vriendjes). Irina op haar beurt vindt alles aan haar vader gênant. Hoewel zijn omgeving Alessandro kent als een vrolijke man, verwerkt hij het verlies van zijn vrouw op zijn eigen manier. Zo doet hij naast zijn drukke baan vrijwilligerswerk in het ziekenhuis. Aan een nieuwe relatie is hij nooit toegekomen. Maar Irina en Luigi vinden dat Alessandro ook weer eens verliefd moet worden en schakelen een dating-bureau in. Dan ontstaan er talloze misverstanden die leiden tot voorspelbare complicaties.
TOUS LES SOLEILS is qua toon een compleet andere film dan IL Y A LONGTEMPS QUE JE T'AIME, maar het centrale thema is hetzelfde: rouwverwerking. Claudel is er goed in geslaagd
om dit op het oog gevoelige onderwerp te vertalen in een komedie.