rundskop.jpg

Rundskop

Rundskop icon_trailer.png

Met je zelfgeschreven filmdebuut Oscarwinnaar THE KING’S SPEECH (zie pag. 8) voorbijstreven? Van zoiets kun je alleen dromen. Toch overkwam het regisseur Michaël Roskam met zijn noodlotsdrama RUNDSKOP, een onheilspellend relaas over een jonge veeboer in Vlaams Limburg. Sinds de release in België trok de film in twee maanden tijd meer dan 400.000 bezoekers. Dit succes is ongetwijfeld ook te danken aan hoofdrolspeler Matthias Schoenaerts - je kunt je ogen niet van hem af houden. Veel zegt hij niet, maar zijn gedrongen en imponerende gestalte staat voortdurend op exploderen. Voor zijn rol kwam Schoenaerts (deze maand ook te zien in LOFT, zie pag. 13) 27 kilo aan en lijkt hij op zijn met hormonen volgespoten runderen.
RUNDSKOP is geïnspireerd op een pijnlijke gebeurtenis uit 1995. België werd wakker geschud door de moord op een veearts die rundveehouderijen moest controleren op hormoongebruik. Die moord krijgen we in RUNDSKOP niet te zien, maar de intimiderende wereld van de hormonenmaffia leren we des te beter kennen.
Jacky Vanmarsenille (Schoenaerts), die de boerderij van z’n ouders runt, is met het gebruik van hormonen opgegroeid. Bovendien voedt Jacky er ook zijn eigen lichaam mee na een gruwelijke ervaring in zijn jeugd. Als hij wordt ingelijfd bij de hormonenmaffia (met Frank Lammers als louche veearts) krijgt Jacky te maken met zeer duistere zaakjes. De politie verdenkt hem en zijn ‘vrienden’ van de moord op een politieman. Maar Jacky is niet bang. Zijn toekomst is al in zijn jeugd voorgoed verwoest.
RUNDSKOP begint als zwarte thriller en helt gaandeweg over naar een psychologisch drama dat je maar moeilijk van je af kunt schudden. Net als de vraag of Jacky nu een crimineel is of een slachtoffer.